Вплив алкоголю на серцево-судинну систему людини



За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, щороку вживання алкоголю спричиняє близько 3 млн смертей у світі. При цьому алкоголь завдає шкоди як самій людині, так і членам її родини, друзям і колегам.

Алкоголь — це психоактивна речовина, яка спричиняє залежність і призводить до ураження життєво важливих органів та систем організму, зокрема серця і кровоносних судин. Ми знаємо, що серце виконує функцію помпи в тілі людини та рухає збагачену киснем кров по судинах. Судини регулюють артеріальний тиск і забезпечують доставку цієї крові до всіх органів і тканин.

Деякі дослідження показують, що вплив алкоголю на серцево-судинну систему залежить від кількості й тривалості вживання. Утім, безпечної дози алкоголю немає і навіть нетривалі епізоди вживання є шкідливими та збільшують ризик розвитку таких серцево-судинних захворювань, як:

  • артеріальна гіпертензія;
  • порушення серцевого ритму, зокрема фібриляція передсердь;
  • кардіоміопатія (ураження серцевого м’яза) та інші.

Тому далі ми детальніше розглянемо кожен із перелічених станів, пов’язаних з уживанням алкоголю.

Артеріальна гіпертензія і алкоголь

Регулярне споживання великих доз алкоголю призводить до підвищення артеріального тиску (артеріальної гіпертензії). Підступність артеріальної гіпертензії у тому, що на початкових стадіях вона не має симптомів і люди не знають про високі показники кров’яного тиску. Із часом неконтрольований артеріальний тиск призводить до прогресуючого ураження серця, судин, нирок, сітківки ока, головного мозку, що підвищує ризик таких небезпечних станів, як інсульт (ішемічний, геморагічний), інфаркт міокарда і т. д.

Фібриляція передсердь і алкоголь

Навіть одноразовий прийом значної кількості алкоголю призводить до ураження міокарда, тобто серцевого м’яза, і розвитку порушення серцевого ритму, зокрема фібриляції передсердь. При цьому серце не працює належним чином і не перекачує достатню кількість крові до тіла. У такому стані людина відчуває виражену втому, запаморочення, задишку, біль у грудях, відчуття «тріпотіння» серця. Це трапляється переважно у людей молодого віку у вихідні чи святкові дні або ж після відпустки, коли вони вживають високі дози алкоголю. Для опису такого стану використовують термін «синдром святкового серця».

Алкогольна кардіоміопатія

Алкогольна кардіоміопатія — це ураження серцевого м’яза з потовщенням серцевої стінки, розширенням його камер і, в результаті, низьким серцевим викидом. Алкогольна кардіоміопатія проявляється такими симптомами:

  • задишка, зокрема, раптові епізоди під час сну;
  • утруднене дихання в положенні лежачи;
  • почащене неритмічне серцебиття;
  • епізоди непритомності.

У важких випадках алкогольної кардіоміопатії розвивається застійна серцева недостатність. Якщо людина і далі продовжує вживати алкоголь, це підвищує ризик виникнення смертельних ускладнень.

Як запобігти серцево-судинним захворюванням

Як і з більшістю інших захворювань, дотримання здорового способу життя, що означає не тільки відмову від алкоголю, а й здорове харчування, фізичну активність та відмову від тютюнових і нікотинових виробів, сприяє одужанню або істотно знижує ризики розвитку серцево-судинних захворювань та їхніх тяжких ускладнень.

Допомогти відмовитися від уживання алкоголю можуть медичні працівники первинної ланки, які пройшли навчання mhGAP. Зокрема, вони можуть володіти навичками мотиваційного консультування і надання допомоги пацієнтам, які хочуть покинути вживати чи зменшити вживання алкоголю, а також скеровують таких пацієнтів до відповідних спеціалістів.

Будьте свідомими та уважними до свого здоров’я та за необхідності звертайтеся до лікаря! Час обирати здоров’я!

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram