Дезодоранти та антиперспіранти: все, що потрібно знати споживачеві

З наближенням літа потреба в надійному захисті від поту зростає. Спекотна погода сприяє його виробітку в більшої кількості, а тонкий одяг робить появу мокрих плям помітною для оточення. Неприємний запах та зіпсований образ – найнегативніші наслідки пітніння, що спонукають вжити певних заходів для виправлення ситуації. У цьому допоможуть дезодоранти та антиперспіранти, які сьогодні продаються навіть у звичайному супермаркеті. 

Шукаєш місце, де великий асортимент та доступні ціни? Звісно ж, це Аврора. Там є продукція всіх відомих брендів: Nivea, Fa, Rexona, Dove, Old Spice тощо. Ця стаття допоможе тобі зробити правильний вибір продукту.

 

Яка різниця між дезодорантом та антиперспірантом

На вигляд ці дві форми косметики проти поту однакові. Вони випускаються у формі стіків, спреїв, роликів та мають чудові аромати. Проте механізм дії цих продуктів різний. 

Дезодоранти не перешкоджають потовиділенню. Їхня мета – замаскувати неприємний запах, який виробляють бактерії. Тобто після використання дезодоранту пахви не будуть сухими. 

Антиперспіранти часто також містять дезодоровані речовини, проте вони призначені не для маскування поту, а для припинення потовиділення. Для більшості комерційно доступних безрецептурних препаратів властиві низькі концентрації солей алюмінію, які є його головним активним компонентом. Зазвичай це:

  • хлорид алюмінію;
  • хлоргідрат алюмінію;
  • алюміній-цирконій. 

Вважається, що алюміній-цирконій краще переноситься шкірою та рідше викликає подразнення та неприємні відчуття після гоління.

Антиперспіранти, які продаються у звичайних магазинах, можна легко купити без рецепта. Проте в деяких випадках, якщо активність потових залоз надто висока й людина страждає від надмірного потовиділення, потрібно звернутися до лікаря та отримати рецепт на потужніший засіб. 

Чи шкідливі дезодоранти та антиперспіранти

Ризики використання засобів проти поту пов’язані з індивідуальною чутливістю організму людини до тих чи інших компонентів, що містяться в складі. Навіть звичайний дезодорант може не підійти: подразнюватиме шкіру після гоління чи викликатиме алергічну реакцію. Проте навколо антиперспірантів точаться серйозніші суперечки. Дехто навіть називає їх причиною розвитку раку молочної залози.

Насправді зв’язок між використанням антиперспірантів на шкірі та появою новоутворень наукою не доведений. Проте покупці все ж таки наражаються на деякі ризики через неправильне використання косметичних засобів. Наприклад, їх не можна наносити на обличчя – це здатне спровокувати сухість очей та тимчасові труднощі з фокусуванням зору. Також неправильне використання антиперспірантів призводить до закорковування потових залоз.

 

Як правильно використовувати засоби проти поту

Ефективність та безпека засобів проти поту значною мірою залежить від того, як саме ти їх застосовуєш. Правила доволі прості:

  • використовуй лише на попередньо очищеній та сухій шкірі;
  • не зловживай – для забезпечення належного захисту достатньо 1-2 рухів по тілу;
  • уникай нанесення засобів проти поту на подразнену чи пошкоджену ділянку шкіри – це може призвести до посилення неприємних відчуттів;
  • використовуй антиперспіранти ввечері перед сном. У цей період активність потових залоз мінімальна, тому засіб швидше вбирається та менше подразнює;
  • не забувай змивати антиперспірант вранці.

Завжди звертай увагу на реакцію твого тіла на конкретний засіб проти поту, а не лише на його ефективність. Поява подразнення, свербіння чи алергічної реакції повинна стати тривожним дзвіночком. Не вагайся, якщо засіб тобі не підходить: краще витратити трохи більше коштів на косметику, ніж на лікування.

За умови правильного використання всі засоби проти поту є цілком безпечними та чудово діють. Якщо дезодоранти лише маскують запах, антиперспіранти запобігають його появі завдяки здатності до блокування потових залоз. Знаходь продукцію улюбленого бренду на сайті Аврори та замовляй найкращі засоби за вигідними цінами.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram